zondag 27 september 2015

Porto Santo, kaal, droog en warm, maar o zo mooi..

De Madeira groep wordt gevormd door eilanden van uitersten. De één, Porto Santo, erg droog met nauwelijks begroeiing, boeiend door de grote varieteit aan geologische formaties. De ander, Madeira, een hortus botanicus met de meeste soorten bloemen per vierkante kilometer. Het is alsof je er door het tuincentrum wandelt. Beide eilanden maken onderdeel uit van Macaronesië, de eilanden aan de oostkant van de Atlantische Oceaan (zo ook nog een paar rotsen als Islas Salvages, Islas Desartes, de Canarische eilanden en de Kaap Verdische eilanden). Macaronesië betekent Gelukzalige eilanden in het Grieks. Wij kunnen ons helemaal vinden in die naam. Om de bloggen niet te lang te maken eerst één over Porto Santo en dan nog één over Madeira. Omdat ze moeilijk te beschrijven zijn vooral veel foto's.

Porto Santo

Vulkanisch van oorsprong
Cactussen groeien er welig.
Het eiland is vulkanisch van oorsprong.Ooit zijn Porto Santo en Madeira door vulkanische processen omhoog gekomen. Ergens tussen 0,7 en 5 miljoen jaar geleden. In het landschap zie je veel basalten en veel gangen die tijdens de vulkanische activiteit door de 'oorspronkelijke' gelaagde sediment gesteente heen zijn geschoten. We blijven fantaseren hoe een en ander heeft plaats gevonden. Vanaf een afstandje zijn twee van de pieken ook nog duidelijk als klassieke vulkanen te herkennen. Bij de ontdekking van het eiland schijnt ook Porto Santo groen en vruchtbaar te zijn geweest. De introductie van konijnen voor de jacht en het rooien van de drakenbloedbomen voor de rode kleurstof heeft dusdanig in het landschap ingegrepen dat het eiland nagenoeg kaal is. Op enkele plekken zijn weer naaldbomen aangeplant maar de algehele indruk blijft die van een erg droog en onherbergzaam eiland, maar waar we toch nog byzondere flora en fauna aantreffen..

Downtown Porto Santo, het dorpsplein. Links voor het oude gemeentehuis staan de Drakenbloedbomen waar ooit het eiland mee vol stond.

9 kilometer wit zandstrand vormt de zuidkust van het eiland

Een hop op het strand
Haven zonder personeel?!
De haven van Porto Santo wordt gevormd door twee enorme pieren die de boten moeten beschermen tegen de oceaan die ook zonder storm al een flinke deining op de kust zet. Er is genoeg ruimte om ook voor anker te liggen.
Van kennissen in de haven horen wij dat de dag voor wij aankwamen het personeel hun papieren is komen terugbrengen en naar huis is gegaan. De uitbater van de marina schijnt al 8 jaar geen huur te hebben betaald en de deur uit te zijn gezet door de 'autoriteiten'. Wij kunnen de eerste 3 dagen dan ook, behalve bij de politie, nergens terecht om ons te melden oid. 
Na 3 dagen besluiten we (omdat we wat langer blijven voor de Columbusfeesten) aan een mooring te gaan liggen. Dit kost €6 in plaats van €50. Het is wat gedoe met bijboot naar de kant maar het ligt ook wel weer lekker prive en om te zwemmen springen we zo even over boord. En we kunnen dus de hele week uit eten van wat we ons besparen. Wij zijn natuurlijk de dwarsliggers in de haven want wie garandeert ons de kwaliteit van de lijn die aan de mooring zit? De weelderige begroeing in ieder geval niet en zo liggen we dan voor en achter vast.. Voordeel voor ons is wel dat we nu bij de heersende noordoosten wind altijd sóchtends de zon op ons balkon hebben om te ontbijten..
 


Zoek LJS ergens beneden in de haven aan de mooring.

LJS dwars aan de moorings in de haven van Porto Santo
Elektrisch het eiland rond

De trotse chauffeur bij zijn LamborTwizzy..
Om het eiland te verkennen hebben wij een dag een Renault Twizzy gehuurd. Dit is een hele kleine elektrische auto waarin je achter elkaar moet zitten. Er zitten geen ramen in en het 'dak' is van glas. Ideaal voor het rondtoeren op een eiland van postzegelformaat waar het altijd warm is en nooit regent. Nou ja, behalve dus als wij er zijn. Ook de dag dat we een auto huurden kwamen er aan het einde van de dag donkere wolken opzetten. We hebben het net droog kunnen houden, om de bui voor te blijven heeft de Twizzy wel 70 km/hr gehaald.


Uitzicht vanuit de Twizzy kofferbak


Typische begroeiing van Porto Santo
Mooie formatie aan de noordzijde van het eiland. Vulkanische oorsprong van het eiland is duidelijk te herkennen.


Ruige kliffen waar je ook kijkt

Hele oude vegetatie in een erg droge omgeving.

Verse aanplant.
Kaal en leeg, net als op de maan missschien?



Columbus feesten

De Santa Maria, replica van het schip van Columbus
Wij treffen het, en blijven er wat langer voor hangen. Er zijn Columbusfeesten op het eiland. Columbus heeft in zijn jonge jaren even op Porto Santo gewoond en iets met suikerriet gedaan. Ook is hij getrouwd met de dochter van de eerste gouverneur van het eiland. Wij zien de hele week bedrijvigheid in het dorp, alles wordt versiert, iedere dag nog mooier. Een dag van te voren is het zo ver, de Santa Maria meert alvast af bij ons in de haven om de volgende dag vooral niet te laat te komen voor het eigen feestje. Mooie kans voor ons om de replica even van dichtbij te bekijken. Ik moet er niet aan denken om daarmee de oceaan over te varen. Volgens de uitleg in het Columbus museum op het eiland vielen de meeste van dergelijke schepen ook om onderweg en kwamen nooit op plaats van bestemming aan.

 

De Santa Maria onder zeil, Columbus is in aantocht
Parade vanaf het strand naar het dorp om dat aan Columbus te tonen.


Onderwater bloeit er meer dan boven water
De steiger en vooral ook de mooringlijn waar we aan liggen zijn erg mooi begroeid. Het contrast met het omliggende droge land is enorm. Onderstaande foto's spreken voor zich. Wat hier niet voor zich spreekt is dat deze foto's mogelijk zijn door toedoen van de kadobonnen van de RIVM collegae van Manon. Zij heeft een voor dit doel geschikte camera voor gekocht.. Bedankt!




Bovenstaande was een greep uit een grote hoeveelheid foto's, te veel om hier allemaal op te nemen.
Wat staat was een zeer aangename ervaring met een byzonder eiland, Porto Santo, niet alleen omdat het ons eerste was, maar ook door de verschijning ervan. Aardige en behulpzame mensen en groot genoeg om er een week door te brengen en vooral niet helemaal overlopen door het vastelandse massa toerisme, wel alle gemakken ervan.. Er is zelfs een golfbaan!
Mocht je het met eigen ogen willen zien? Boeken kan nog, het nieuwe seizoen staat op het punt te beginnen! Wij hebben het nu zo'n beetje gezien en zijn vertrokken voor een volgend klein vulkanisch puntje boven zeeniveau in de eindeloze oceaan..

 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten