donderdag 12 mei 2016

Antigua


De tweede poging om naar Antigua te komen slaagde. We hadden een heerlijke zeiltocht. Nog steeds hoog aan de wind maar iets minder wind en golven dan de dag eerder. En als we dan onderweg ook nog bezoek krijgen van dolfijnen is onze dag helemaal goed. Wat heet, we moeten er zeker een maand op teren want we zien ze helaas erg weinig. Onderweg vertelde iemand dat dolfijnen niet van vieze onderwaterschepen houden… we poetsen ons dus suf en echt niet alleen om harder te gaan. Het mag niet baten gepoetst of niet wij krijgen ze meestal niet op bezoek.  

Eindelijk weer dolfijnen

Heftige tocht
Op Antigua komen we aan in Falmouth Harbour, een grote goed beschutte baai met veel anker mogelijkheden. Terwijl we aan komen varen zien we de eerste mega jachten al liggen. Antigua is het zeilmekka van de Carieb met verschillende regatta’s en heel veel mega jachten zowel zeil- als motorjachten. Ook al hebben wij een voorkeur voor iets handzamer bootjes we kijken onze ogen uit.

Ons favoriete mega-jacht
 De volgende dag is een onstuimige, de ene na de andere hevige regenbui komt over. Vanuit Falmouth Harbour kan je naar de befaamde English Harbour lopen waar Nelsons Dockyard is. Daar klaren we de volgende dag tussen de buien door in. English Harbour is een baai die veel kleiner is en nog veel voller met mega jachten en een grote marina waar deze boten uitgestald zijn. Nelsons Dockyard is een gerenoveerde oude werf waar Nelson nog de scepter heeft gezwaaid. Het is erg mooi gedaan en de vele bordjes met het hoe en waarom van de gebouwen doen de historie herleven. Antigua is samen met Barbuda een onafhankelijk land waarvan Queen Elisabeth het staatshoofd is.

Heftige buien trekken over Falmouth Harbour


Nelsons Dockyard
Ook tijdens het inklaren kijken we onze ogen uit. Men heeft hier SailClear, een programma om in te checken, heel handig. Maar de zeilers moesten vooral weten dat dit een ander programma was dat Sea Clear dat op vele andere kleine eilandjes als kopie in gebruik was. Nu maken wij van SeaClear vaak gebruik, reuze handig en alles kan van te voren met gebruik van éénmalig ingevulde gegevens. SailClear is alleen hier in gebruik en lijkt ons eerder een kopie van het kleine eilandjes programma. Antigua dat zich wil onderscheiden van de rest. Maar na een uur waren wij officieel in Antigua en mochten we vrij rondlopen en varen.  Wij wandelen een stuk om Falmouth Harbour en bezoeken de vele gespecialiseerde kleine winkeltjes op zoek naar een nieuw contactslot voor de motor (deze wil niet meer uit, een kleiner probleem dan dat hij niet meer aan wil). En een nieuw koolfilter om ons drinkwater te zuiveren, bij het innemen van regenwater in Bequia is de oude volledig dicht geslibd, maar was dus erg nuttig. Het filter vinden we, het contactslot helaas niet. We kopen nog wat brood in een kleine supermarkt en hebben het dan wel gezien. Aan land is het veel warmer dan op de boot, een wandeling over zandwegen in de brandende zon is iets wat wij niet zo heel lang volhouden.


Onderwater heremietkreeft .... zware verhuizing
Terug op de boot snorkelen we nog even maar er is niet veel te zien ook al liggen we bijna aan de buitenkant van de baai net achter het rif. Wel een vondst was een enorme heremietkreeft die zich moeizaam een weg over de bodem baant van niets naar nergens. Nou ja, in onze ogen dan. Wat is dit toch een vreemde uitvinding zo’n beest met zo’n enorme schelp als huurhuis.



Na 2 dagen vertrekken we vanuit Falmouth Harbour naar Mamora Bay. Het is weer eens tegen de wind en ook stroom in, maar daarom kunnen we lekker 3 uur zeilen over deze kleine 5 mijl. Al kruisend komen we ook steeds dicht bij de kust met mooie rotsformaties. In de baai voor Mamora Bay heeft Eric Clapton een huis. Zeg maar gerust een hele landtong, afgezet met hekken en een enorm landhuis met bijgebouwen.  De tijd dat wij in Memora Bay liggen zien we geregeld helikopters heen en weer vliegen, waarschijnlijk is hij dus thuis.

Eric Clapton zijn optrekje... eigen schiereiland met groot hek
Memora Bay is een ondiepe bijna geheel omsloten baai waar de St James Club aan ligt. Wij liggen heerlijk rustig daar als enige cruiser met als entertainment de kleine catamarans en peddelaars  van de Club die langs komen zeilen enpeddelen.  We beginnen door ons water heen te raken en zouden volgens onze pilot (boek met handige informatie) bij de Club water moeten kunnen krijgen. Wij vragen, ja hoor, kom maar langs. Als wij dat tegen het vallen van de avond doen is net de boot met duikers aan het uitladen en het slot van het water. Wij tappen al onze tankjes vol en maken 3 tochtjes heen en weer naar de boot om alles in de grote tanks te gieten. Bij de laatste keer gaan we ook maar even een biertje drinken in de club en kletsen daar wat met de enige andere boot in de baai, een gecharterde catamaran. Het is in de Carieb de eerste keer dat we gratis aan ons water komen, maar daarvoor waren we dan we 1,5 uur in touw met water van de kant van de zee de zee in te dragen.. Water is een schaars ding in de Carieb met uitzondering van de groene eilanden Martinique en Dominica. Alleen deze beide hebben grondwater reserves die de vraag naar water aan kunnen. Het gesprek bij de kapper leerde ons dat het al bijna 3 jaar heel droog was op Antigua en de flora erg verdroogd. Er is weken hevige regenval nodig om dat weer te herstellen. Ook de huishoudens hebben er last van, het water wordt geregeld afgesloten. Als het midden in de nacht opeens aan gaat zet iedereen gelijk de wasmachine aan want je weet niet hoe lang het duurt. De huizen hebben zelf allemaal wel regen opvangputten die  via de daken worden gevuld maar die staan allemaal droog.

Grote stern op de steiger
We liggen twee dagen in Memora Bay en gaan dan anker op om weer 5 mijl tegen de wind in te varen naar Non Such Bay en Green Island. Het is een soort estuarium met helder blauw ondiep water. Het is even puzzelen om tussen de riffen door binnen te komen maar gelukkig liggen er ook enkele tonnen. We vinden een droomplekje naast Green Island. Uitzicht op wit strand en palmen, een typische Carieb idylle, Bounty like. Verder ook niets te doen dan snorkelen en om je heen kijken. Heerlijk rust gevend. Om niet helemaal lui te worden maken we de boot maar weer eens schoon…. Inderdaad voor de dolfijnen.
 
Met grote plamuurmessen schrapen we de boot geregeld schoon.

LJS voor anker bij Green Island

Bijschrift toevoegen
Dode kreeft op het strand, wel nog heel mooi in tact

Green Island flora
 
We blijven twee nachten en varen dan naar English Harbour om uit te klaren. Dit is terug dus een heerlijk tochtje ruime wind. English Harbour is erg vol en het anker wil niet houden. Na een paar pogingen en vruchteloos snorkelend zoeken naar een goede zandplek besluiten we om maar door te varen naar Falmouth Harbour waar meer ruimte is en betere ankergrond. We eten ‘s avonds nog wat op de kant. De volgende dag klaren we uit en varen naar een baai aan de zuidwest kant van Antigua, Old Road Buff. We liggen er bijna alleen in super helder water en snorkelen lang boven de riffen aan de kant. De volgende dag op naar Montserrat. Wij hebben besloten niet naar Barbuda te gaan omdat dit de weg naar Montserrat zou afsluiten en we moeten nu eenmaal keuzes maken ook al hebben we nog zo veel tijd.
 
En nog wat vissen foto's voor de liefhebbers. Ze blijven zo mooi, kan het niet laten om er nog meer te delen....
Slakjes gevonden


Rare grote vis onderwater


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten