woensdag 2 december 2015

//WL2K Zee, die zee, die eindeloze zee..

Maar nu gans anders, zoals we het een beetje kennen van de Noordzee, maar dan hoger, langer, groter, meer, indrukwekkender, daarom heet het ook Oceaan..
Onderstaand een stukje proza uit het logboek toen het vanmorgen eindelijk weer licht was en we de bergen die we de hele nacht hebben gevoeld, eindelijk konden aanschouwen.. Voor de zeilers onder de lezers. En dan was het pas 25-35 knopen wind, een 7 bft..

Logboek: 2 dec 2015
Harde wind, wel uit een goede bakstag hoek en hoge golven deden ons, maar met name ljs op haar grondvesten trillen en zwaaien en af en toe werd ze overspoeld door een nog onstuimiger exemplaar die haar op zijn golvenpad vond.. Bruisend komen ze aan stieren.. En soms er overheen..
De keurig opgeschoten schoten spoelden door de kuip, net als het zeewater wat daarbij ook de kleine openingen ontdekte die onder de bakskistdeksels zitten..
Midden in de nacht water uit de bilge blijkt geen lolletje..
Wind ne 25 - 35 kn met uitschieters af en toe daar iets boven.
Grappige maan op z'n kant zodat we nog wel iets konden zien
Golven 3-4 mtr maar nog al kort, zodat een breker die ontstaat tegen de zijkant van ljs opklimt en haar een doffe dreun verkoopt en ons daarmee binnen ook een opzwieper dat je met eten en al door de kajuit vliegt.
Baro stabiel 1016
Snelheid blijft rond 7 kn met drie riffen en de kotterfok. Veel te snel om overdag in Sal aan te komen, moet we dus iets aan gaan doen..
Windvaan is een gouden apparaat! Die ene golf die ze over het hoofd zag is haar vergeven..
Al die andere stuurde ze zo prachtig op, over en af..
En onze Willy de Windjoekel, de windgenerator die van de week nog van zijn grondvest was geblazen en gelukkig alweer gerepareerd, hield het geheel echt heel goed op spanning!

Maar als je binnen zit valt het allemaal mee, Rust, LJS gaat gestaag omhoog en omlaag, doet ze erg goed. Overal kraakt het (aluminium kraken) overal piept het en overal rammelen kopjes, borden, potten en pannen en al die andere herrie die maar niet te vinden is.
We slapen goed, we eten goed, het gaat op kleine ongemakken goed en we vorderen naar Sal..
Vermoedelijk nog 1,5 dag..
Daar wordt het vast vervolgt..

Groet, Manon en Stef
SY Long John Silver via Winlink..

Geen opmerkingen:

Een reactie posten